Mladostnica ali mladostnik je lahka žrtev številnih slabih lastnost in ima v času odraščanja raznolike težave z vrstniki, starši, učiteljicami in učitelji ter drugimi osebami.

 

V nadaljevanju navajamo le nekaj najbolj pogostih:

Živčnost, histerija

Občutek imaš, da moraš ukreniti nekaj, kar je v nasprotju s pričakovanji drugih. Ne razumejo te, ne nudijo ti nobene podpore, pogosto ti celo nasprotujejo. Ne najdeš pravega načina. Pojavi se živčnost, histeričnost, s čemer si še otežiš situacijo.

Samozavest

Lahko se Ti dogaja, da imaš včasih preveč samozavesti, drugič premalo. Lahko si tudi povsem brez nje. V odnosu z drugimi Te muči občutek manjvrednosti: da so vsi po vrsti pomembnejši in uspešnejši od Tebe.

 

Samostojnost

Občasno imaš hotenje po boljšem sodelovanju s starši in okoljem, istočasno pa se hočeš osamosvojiti. Na mnogih življenjskih področjih nimaš izkušenj.

Strahovi

Tvoji strahovi in njihov produkt – nenehna zaskrbljenost – Ti dokazujejo Tvojo nebogljenost in nedoraslost življenjskim preizkušnjam.

Spolnost

Muči Te velika sramežljivost. Včasih ne veš ali deluješ bolj po žensko ali bolj kot moški. Sram Te je že samo govoriti ali spraševati o tem. Hočeš se soočiti z zavorami in ozkostjo svoje pameti na tem področju, pa nimaš poguma za vprašanja.

 

Učenje in študij

Hočeš raziskovati, odkrivati, razvijati in prispevati nova spoznanja, obenem pa nočeš biti žrtev vsiljenih znanj, jim služiti in jih častiti.

Prebujevalnica

V vseh teh primerih je Prebujevalnica zelo uporabno osebno orodje za samopomoč.

 

Z načrtno uporabo Prebujevalnice lahko na zaupen (intimen) način prepoznavaš in trajnostno odpravljaš miselne vzroke za svoje težave in jih nadomeščaš s trajnostno koristnim načinom mišljenja. Osnovni namen načrtne uporabe je čim lažje in hitreje doseči in ohranjati izboljšano kakovost lastne miselnosti in v skladu z izboljšano miselnostjo tudi delovati.

Naključna uporaba Prebujevalnice pa služi predvsem kot prva pomoč ob stresnih dogodkih za čimprejšnjo razbremenitev duševnosti in organizma, na primer:

  • tekmovalna prireditev, izpit ali javni nastop

  • zahteven dogodek, zmenek, pogovor

  • izjemno dobra ali izjemno slaba novica

  • nezaželjena nosečnost

  • napad strahu, groze, panike

  • spor, zamera, nesporazum

Naključna uporaba Prebujevalnice Ti lahko služi tudi kot preventivno varovanje pred stresom – pred načrtovanimi oziroma pričakovanimi duševnimi oziroma telesnimi preobremenitvami.

O mladostnikovi samostojni uporabi Prebujevalnice odloča starš ali skrbnik. Pri odločanju o samostojni uporabi je bistveno hotenje mladoletne osebe in ne želja starša ali skrbnika.

ODRAŠČANJE