PRIPOVED

Barbara Velej, ekonomistka

Pristop Sem&vem sem začela uporabljati povsem naključno, bolj iz potrebe moje pameti po dokazovanju, da tudi zase najdem kaj uporabnega. Bivši mož je namreč ves čas od začetka najinega skupnega bivanja dalje iskal svojo pot na področju »alternativnih znanosti«.

Čeprav pristopa nisem začela uporabljati zaradi zdravstvenih težav, pa sem z dosledno uporabo spravila pod svoj nadzor neozdravljivo bolezen, ponavljajoče se angine, močne glavobole, ki so se pojavljali predvsem v času menstruacije, ekceme, bolečine v križu in vrsto drugih, manj nevarnih, a vseeno neprijetnih zdravstvenih težav.

Nenadna, povsem nepričakovana odločitev življenjskega in hkrati poslovnega partnerja za ločitev mi je povzročila hud stres. Pojavili so se mi razni strahovi: kako bom preživela, kako bom lahko sama vzgajala otroke, sama skrbela za vse – dom, avto, računovodsko podjetje ..., kaj če zbolim ... in razni občutki: nesposobnosti, manjvrednosti ali celo ničvrednosti, zavrženosti, obupa, črnogledosti, brezizhodnosti, groze pred prihodnostjo, nemoči ... Čez noč se mi je življenje obrnilo na glavo – kot bi odprla Pandorino skrinjico, so iz moje pameti planila na dan miselna stanja in lastnosti, za katere si prej sploh nisem predstavljala, da so del načina mojega mišljenja. V nekaj dneh sem shujšala za 5 kg, nekaj mesecev se nisem upala soočiti s sosedi in znanci, saj mi je moja pamet ločitev kazala kot znak moje nesposobnosti, uteho je našla v delu. Sledili so meseci soočanja z lastnostmi, ki so prihajale na dan ob raznih priložnostih. Šele ob soočanju z njimi sem prepoznala njihovo škodljivost.

 

Z intenzivno uporabo pristopa sem kljub hudim stiskam ta dogodek učinkovito izkoristila kot dobrodošlo izkušnjo, ki mi je omogočila prepoznati precej slabih lastnosti in mučnih miselnih stanj.

Zaradi doseženih sprememb in iz njih izvirajočih uspehov sem se v zadnjih petih letih prijetne uporabe pristopa vsestransko okrepila. Prepoznala in odpravila sem tudi taka globoko zakoreninjena miselna stanja, ki so me zavajala in ovirala v izražanju in udejanjanju lastnih hotenj v medsebojnih poslovnih in zasebnih odnosih. S stalnim razčiščevanjem in praktičnim udejanjanjem nove miselnosti na temeljnih življenjskih področjih sem si okrepila samozavest, ki mi polagoma omogoča doseganje vse bolj zahtevnih življenjskih ciljev.

V vsakdanjem življenju imam tako vse več nadzora nad delovanjem svoje pameti, kar vpliva na vsa življenjska področja.

 

Z obema sinovoma sem dosegla prijeten, odkrit, zaupljiv, skratka vesten odnos. Oba sta zelo uspešna v šoli oziroma pri študiju, v veliko pomoč sta mi pri vseh domačih opravilih (hiša, vrt). Številne zahtevne življenjske preizkušnje, ki so bile posledice ločitve, težje bolezni starejšega sina in težav obeh zaradi mladostniške neizkušenosti, so naš medsebojen človečen odnos le še okrepile.

Tudi v poslovnih odnosih si prizadevam vzpostaviti in ohranjati razčiščene, čustveno neobremenjene odnose s sodelujočimi. Takšno sodelovanje je zame, opažam pa, da tudi za sodelujoče, prijetno in ustvarjalno. Moji odnosi do zaposlenih in poslovnih partnerjev ne temeljijo več na pričakovanjih, pač pa na dogovorih, ki so rezultat mojih načrtov. Pričakovanja sem nadomestila z načrtovanjem.

Največ rezultatov uporabe pristopa pa pripisujem razčiščenosti na področju ženskosti. Tako, kot velika večina ljudi, se tudi sama nisem zavedala škodljivosti in razsežnosti, ki jo povzroča nerazčiščenost predvsem v pameti ženske na tem področju. Opazovala sem in se vedno bolj zavedala, da sem v vsakem odnosu (poslovnem ali zasebnem) z moškim imela v pameti občutek manjvrednosti in potrebo, da mu služi. Za služenje je moja pamet odlično usposobljena. Tak način delovanja sem imela na vseh področjih – razdajala sem se za otroke, bivšega partnerja, poslovne partnerje … skratka za vse, ki so bili od mene pripravljeni karkoli vzeti. Kaj sem hotela jaz, za mojo pamet ni bilo pomembno, z vso svojo močjo in potrebo po služenju drugim me je onesposobila, zanjo je bilo edino pomembno, kaj so hoteli drugi. Grozljivo mi je bilo spoznanje, da kot ženska, ki bi morala biti vir navdiha, ustvarjalnosti, nisem imela dovolj moči, da bi obrnila tako globoko zakoreninjeno miselnost v moji pameti. Ko sem se s tem soočala, sem opazovala, da tako ne ravna le moja pamet, to je zelo pogost način delovanja pameti, le da se večina tega ne zaveda. Prenekatera pamet je vzgojena tako, da rada sledi željam in hotenjem drugih.

Dokler nisem ta odnos docela prepoznala, razčistila in dovolj okrepila svojo notranjo moč, sem bila žrtev hlapčevske miselnosti, da mora ženska vedno dajati in se žrtvovati.

Najbolj prebujajoče je bilo spoznanje o zgrešenosti tega odnosa na področju spolnosti. Ko sem po številnih razčiščevanjih končno dojela, da ženska v spolnem odnosu ne daje in da je resnica ravno obratna – da je ženska tista, ki potrebuje in vzame, sem morala postopno narediti red v svoji glavi na številnih področjih, za katera se zdi, da nimajo s tem nobene povezave.

Tako sem v večji meri v svoji pameti opravila z občutki manjvrednosti ali ničvrednosti, nesposobnosti, brezizhodnosti, nemoči, da se nič ne da, depresivnosti, razočaranja, servilnosti, zamere.

Čaka pa me še precej dela, saj v svoji pameti dnevno opažam tudi druge, za vsakdanje uspešno življenje moteče lastnosti, ki sicer niso tako zelo očitne, a bo moje življenje brez njih še bolj svobodno in osrečujoče.

Uživam, ko ugotavljam, da bo sprememba miselnosti moje pameti zanimivo in raziskovalno vseživljenjsko delo in ne le kratkotrajen projekt.